Hoe schrijf je een goed businessplan?

Je wil een businessplan schrijven maar je weet niet goed waar te beginnen. In dit blog een stappenplan om zelf aan de slag te kunnen gaan.

Voor wie of wat schrijf je het businessplan?

Vraag je eerst af voor wie je het plan schrijft. Als je weet voor wie je het schrijft, dan weet je ook waarom, met welk doel je het wil schrijven. Als dat helder is, wordt ook duidelijk welke onderwerpen zeker niet mogen ontbreken in je plan. Bijvoorbeeld:

1 Je schrijft een businessplan, omdat je mogelijke partners wil informeren over je ideeën. (zoeken naar samenwerking)

Het is dan van belang dat je een duidelijke omschrijving hebt van hoe jouw business eruit zal moeten zien. Je legt de nadruk op alle ins en outs van je idee. Het financiële stuk is minder relevant, aangezien mensen eerst enthousiast moeten zijn over het idee dat je hebt.

2. Je hebt een goed idee, maar beschikt zelf niet over de benodigde financiële middelen

In dit geval wil je met het businessplan naar een bank of andere geldverstrekker. Het is dan van groot belang dat je goed beschrijft wat de geldverstrekker wil weten. De nadruk ligt op het financiële deel van het plan, maar ook op bijvoorbeeld de achtergrond van de ondernemer. Een bank wil graag weten wat voor vlees hij in de kuip heeft.

3. Je schrijft het puur voor jezelf. Om je ideeën op een rijtje te krijgen.

Leg dan de nadruk op het marktonderzoek. Hoeveel kans van slagen heeft je idee. Heb je je concurrenten goed in het vizier? Door te schrijven ga je verder over dingen nadenken. Wellicht kun je je ideeën aan derden laten lezen, die mogelijk ook nog aanvullingen of tips hebben. Hoe meer je van tevoren al weet, hoe gemakkelijker je je daadwerkelijke start kan maken. Ook na enkele jaren is het goed om je businessplan weer eens door te lezen. Het brengt je soms terug op het juiste spoor, of je leert van de dingen die je eerder hebt bedacht.

Hoe begin je met schrijven?

De eerste letter op papier krijgen is vaak het lastigst. Waar begin je mee? Wat moet eerst en hoe krijg je alles in logische volgorde. Hoe zorg je ervoor dat je niks vergeet? Soms heb je zoveel ideeën in je hoofd dat het je niet lukt om dit overzichtelijk op papier te krijgen. Op internet vind je diverse voorbeelden van businessplannen. Je kan een standaard inhoudsopgave downloaden en op die manier aan de slag gaan. Helaas passen de standaarden vaak niet op jouw idee, waardoor je wellicht onderwerpen die je in je hoofd hebt niet kwijt lijkt te kunnen in het standaard plan. Of er staan hoofdstukken tussen, waarbij je geen idee hebt wat je in moet vullen. Je moet de standaard dus aanpassen naar jouw idee. Maar ook dat is niet voor iedereen even gemakkelijk.

Feit is wel dat je moet beginnen met het raamwerk, ofwel de inhoudsopgave van je businessplan. Dit ga je dan stap voor stap verder invullen. Ieder raamwerk is uniek, maar bevat altijd tenminste de volgende onderwerpen:

 1. Inleiding
 2. Beschrijving van het idee
 3. Achtergrond van de ondernemer
 4. Een SWOT analyse
 5. Financiële informatie

Dit zijn de belangrijkste vijf onderwerpen, die je natuurlijk zelf verder moet onderverdelen en aanvullen. Een marketingplan, een plan over hoe je de onderneming gaat inrichten, wat zijn je groeidoelstellingen, hoe ziet de markt er uit. Welke concurrenten onderken je? En ga zo maar door.

Je plan is af

Als je je raamwerk hebt ingevuld en je alles beschreven hebt wat je vindt dat de lezer moet weten, dan is het raadzaam om je plan aan iemand te laten lezen die niet direct in de business zit. Een objectieve blik zorgt vaak voor interessante vragen, die jou kunnen helpen om je plan nog scherper te krijgen. Ook is het raadzaam iemand met verstand van cijfers goed naar het financiële gedeelte te laten kijken. Kloppen je getallen. Heb je een reële schatting gemaakt. Is het allemaal haalbaar? Heb je alle kosten opgenomen? Wanneer er financiering nodig is, is het belangrijk om vooraf echt goed te bepalen wat je nodig hebt. Vraag je te weinig, dan moet je na een paar maanden terug naar de bank en opnieuw een traject van financiering in. Dat wil je niet. Het kost te veel tijd en kan er voor zorgen dat de opstart van je onderneming stagneert.

Vraag je om een te grote lening, dan zit je met hoge kosten, gedurende de looptijd van die lening (als je hem al krijgt). Die kosten kunnen ook funest zijn voor de continuïteit van je onderneming. Wees dus reëel! Kom je er zelf niet uit? Ga dan met iemand praten die er wel verstand van heeft.

Alle stappen doorlopen en toch lukt het niet

Heb je een raamwerk opgesteld, maar krijg je het toch niet voor elkaar om alles in te vullen en je ideeën in een logische volgorde op papier te krijgen, zit je avonden naar je pc te staren en komt er geen fatsoenlijke zin uit je vingers? Wees dan slim en zoek iemand op die je gaat helpen. Hulp inroepen blijkt vaak goedkoper dan niks doen! Er bestaan verschillende organisaties waar je je businessplan kan laten schrijven. Ook kun je je plan laten nakijken door iemand met verstand van zaken. Je doet dan het grootste deel gewoon zelf, maar je bent er van verzekerd, dat het uiteindelijke plan, na de review van een derde, goed is.

Ook bij Subvenio kun je voor je businessplan terecht. Kijk verder op de site hoe we te werk gaan. Belangrijk is het om te weten dat we altijd maatwerk leveren. Ieder businessplan is voor ons uniek! Wil je meer persoonlijke informatie, stuur dan een berichtje naar info@subvenio.org.

Handige tips

 • Een korte management samenvatting bij je businessplan is een aanrader als je mensen enthousiast wil maken voor jouw plannen. De samenvatting mag maximaal 1 pagina in beslag nemen. Geïnteresseerden kunnen zo snel inschatten of het interessant is om het hele plan te lezen.
 • Schrijf kort en bondig en herhaal zo weinig mogelijk.
 • Gebruik niet te veel ‘moeilijke’ woorden. Mensen denken vaak dat de tekst dan interessanter is, maar dat is niet zo. Een businessplan moet makkelijk leesbaar zijn voor iedereen.
 • Wanneer je je businessplan digitaal aan derden laat lezen, zorg dan dat je er een PDF van maakt. Zo kunnen mensen niet zomaar dingen aanpassen in jouw plan.
 • Loop niet overal met je plannen te koop, want het kan natuurlijk altijd zo zijn dat iemand anders er met jouw idee vandoor gaat!
 • Een businessplan is belangrijk, maar er dag en nacht mee bezig zijn is niet goed. Voor het schrijven van een goed plan (ZZP of eenmanszaak) reken je zo’n 20 uur maximaal. Lukt het je niet en ben je wekenlang bezig, schakel dan hulp in.